Hoppa till sidans innehåll

Utbildningsplan


Ljungskile Ridklubb erbjuder följande undervisningsformer:

 

  

Barn ridning: På Ljungskile Ridklubb erbjuder vi Barnridning från 6 års ålder.

 Via barnridningen får föräldrar och barn en första kontakt och bekantskap med hästarna och ridskolan. All barnridning skall alltid ske med en trygg ledare (någon som håller i hästen). I samband med aktiviteten får barnen praktisk kunskap i häst och stall. Barnridningen är indelad i Knatte, Lek och Lär samt Häst och Stall.

 

Kollektiv skolridning: En grupp om max 9 elever tränar tillsammans för en instruktör. Lektionstiden varierar mellan 45-60 min. beroende på elevernas kunskapsnivå, ålder och önskemål.

Grupperna benämns från nybörjare till grupp 4 och följer av ridsportförbundet uppsatt läroplan.

Den kollektiva ridundervisningen ger ryttaren grundläggande ridkunskaper och baskunskaper i andra grenar inom ridsporten, koordinationsträning, balansträning, hänsynstagande på ridbanan, styrka, motion och sist men inte minst social gemenskap och glädje. Även mycket duktiga elever rider i kollektiv undervisning med stor behållning! Till den kollektiva ridundervisningen kommer teoripass.

 

Specialgrupper: när en grupp elever tränar inom en speciell gren t ex dressyr, hoppning, körning, gymkhana eller bruksridning. Antalet elever är max 5-6st beroende på gren.

 (i gymkhana bör man vara fler då detta år en lagsport). Undervisningstiden kan vara 45-60 min. vanligast är dock 60 min. priset styrs av antalet elever och lektionstiden.

 

Privatlektioner: när mycket få elever (2-4 st) tränar för en särskilt instruktör i en särskild gren. Eleverna kan påverka antalet elever och undervisningstid efter egna önskemål och detta styr då priset.

 

På Ljungskile ridklubb finns nu möjlighet att boka privatlektioner på ridskolans hästar för våra egna instruktörer. Det finns också möjlighet att ta lektioner dagtid.

 

Teoripass: Alla ridskolans teorilektioner hålls ”öppna” för alla lektionsryttare. De leds som studiecirklar (delvis av ideella ledare) i samarbete med SISU. För lektionsryttaren innebär detta en fantastisk möjlighet att tillgodogöra sig all teoretisk kunskap som erbjuds på ridskolan. Ridskolan kommer att kunna erbjuda teorimaterial, föreläsningar, filmer etc. i mycket högre utsträckning.

 

Vår utbildningsplan är baserad på Svenska ridsportförbundets ryttarmärken. Vi är en hästskola där såväl grunderna i handhavandet av hästen såväl som ridningen lärs ut.

Nybörjare

 Grunderna i hästens beteende och säker het i stallet och på ridbanan.Gå igenom och träna på att borsta, kratsa hovar, sadla och tränsa. Leda häst, sitta upp och av, justera stigläder.

Ridning:  tränar på att starta, stanna och svänga. Mycket balansövningar, styrövningar och de enklare ridvägarna. Träna på den lodräta sitsen och rida lätt.

Bommar: Rider över bommar på marken i lätt sits.

Uteritt: Med ledare i skritt.

Teori: Borstarnas namn och användningsområde, sadeln och tränsets delar, grundläggande om hästens beteende och kroppsspråk, säkerhet i stallet. Repetera sadling och tränsning. Ryttarmärke; vita och gula hästen.

Mål: Ryttarmärke 1

Grupp 1

Ridning: Träna mer på sits och balans. Går igenom alla ridvägarna. Tränar på rätt nedsittningsben och på att sitta ner i trav. Styrövningar där eleven får träna på att svänga bort från hästen framför. Tränar på avbrott och på att ställa hästen och variera steglängden.  Träna galoppfattning.

Bommar: Caprilli/ bombanor i trav.

Uteritt: I skritt och trav utan ledare.

Teori: Ridvägarna, enklare kroppsdelar, enkelt om tecken och färger, lodräta och lätta sitsen.

Praktisk teori: Träna upp- och av sittning, justering av stigläder. Prova på galopp på linan/ voltige.

Mål: Godkänt prov för Ridborgarmärket

Ridborgare

Ridning: Träna på att ställa hästen i trav, galopp och galoppfattningar. Rider bra vägar i kontrollerat tempo i skritt och trav. Gallop på fyrkantspåret.

Hoppning: Enkelhinder i trav och galopp.

Uteritt: Provar på att trava.

Teori: Hästens dagliga vård, hästens beteende, säkerhet i stallet och på ridbanan. Munderingsvård. Grundläggande ridlära om sits, hjälper och inverkan.

Praktisk teori: Praktiska övningar i att manövrera hästen från marken, prov i sadling och tränsing inför M 2.

Mål: Godkänt prov för ryttarmärke 2

Grupp 2

Ridning: Halvhalter, övergångar och tempoväxlingar. Tränar på sidvärtsrörelser.

Hoppning: Balans- och gymnastik övningar, enklare banor.

Uteritt: Prova på att galoppera i uppförsbackar.

Teori: Enklare foderlära. Regler på ridbana och vid uteritt (allemansrätt). Färger och tecken. Ridlära motsvarande praktisk kunskap. Kroppsdelarna. Stallmiljö.

Praktisk teori: Tömkörning. Häst vid hand. Visitering. Sårvård och bandagering.

Mål: Godkänt prov för ryttarmärke 3.

Grupp 3

Ridning: Har en god sits och balans i alla positioner. Övergångar, halvhalter och tempoväxlingar i god balans. Börjar arbeta hästen i ändamålsenlig form. Börja träna på ryggning, bakdelsvändningar och skolorna.

Hoppning: Hoppar enklare bana med olika typhinder i god balans. Övningar för att kunna påverka galoppsprången.

Uteritt: Har kontroll på hästen i alla gångarter.

Teori: Munderingens avpassande. Olika typer av utrustning. Grundregler för tävling. Ridlära motsvarande praktisk kunskap. Alla ämnen i föregående grupper mer ingående.

Praktisk teori: Löshoppning. Lastning. Longering.

Mål: Godkänt prov för ryttarmärke 4.

Grupp 4

Ridning: Rider flera av hästarna i form. Kan värma upp hästen självständigt för hoppning och dressyr.

Hoppning: Anridningsövningar.

Uteritt: Hoppar små hinder i terrängen.

Teori: Hovbeslag. Anatomi. Häst- och stallvård. Hästens närmiljö. Stallovanor. Ridlära motsvarande praktisk kunskap.

 

 

Uppdaterad: 22 APR 2022 07:52

 

 

 

 

Våra sponsorer:

 

 

 

 

blobid55.png

blobid52.png 

 

imagebsu2t.png

 

imager3k7.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Ljungskile RK - Ridsport
Skarsjövägen. 16
45991 Ljungskile

Kontakt:
Tel: 0760224757
E-post: ljungskileridklubb@h...

 

 

 

Som medlem i Ljungskile Ridklubb har du en olyksfallsförsäkring via Folksam.Försäkringen ger dig ett bra grundskydd om du råkar ut för en skada när du rider och är framtagen i samarbete med Svenska Ridsportförbundet. Den som har råkat ut för ett olycksfall ringer själv (alternativt målsman) till Folksam på 0771-950 950 och anmäler olycksfallsskadan alternativt gör en skadeanmälan via folksam.se/ridsportDet innebär att vi som förening inte längre ska anmäla olycksfallet.