Hoppa till sidans innehåll

Regler


 

Regler och lektionsrutiner

 

Regler

 

På Ljungskile Ridklubb arbetar vi med säker hästhantering och hästhållning enligt Svenska Ridsportförbundets regler. Vi följer Svenska Ridsportförbundets undervisningsplan, vilken innebär både teoretisk och praktisk undervisning, uppsuttet såväl som avsuttet. Schema och planering finns tillgängligt på hemsidan samt i stallet.

Alla medlemmar har en kollektiv olycksfallsförsäkring.

 

Kläder och utrustning

 

På ridklubben finns hjälmar och västar att låna. Vi rekommenderar dock att man skaffar egen utrustning om man bestämmer sig för att fortsätta med hästar och ridning. Väst är obligatorisk under 18 år och rekommenderas för alla, särskilt vid hoppning och uteritt.

 Som övrig utrustning och klädsel behöver man ha en stövel eller känga med klack, mjuka byxor, handskar och jacka/ tröja utan luva. Långt hår skall vara uppsatt och alla smycken  bortplockade.

Eget dressyr-spö tillhör grundutrustningen.

 

Föräldrastöd

 

I samband med inskrivning på ridskolan erbjuds alla nybörjare och föräldrar till nybörjarbarn en tre timmars gratis introduktionskurs. Alla är självklart välkomna att delta oavsett kunskapsnivå.

Vi förväntar oss därefter att du som förälder är villig att aktivt stödja ditt barn i hästhantering och ridning så länge ditt barn behöver dig. Ridläraren bedömer när och i vilka situationer en elev är mogen att rida utan ledare.

I stallet finns ofta någon av våra duktiga stallvärdar som gärna hjälper er tillrätta i början.

 

Ekonomi, återbud och uppsägning

 

Om du inte kan komma på ordinarie ridtid skall du alltid lämna återbud via MinRidskola. Återbud som lämnats senast 14.00 på vardagar och 8.00 om du rider på lördagar har du rätt att rida igen inom 3 veckor i mån av plats i likvärdig grupp.

Avgifter för missade lektioner återbetalas ej.

Elev som skrivs in på ridskolan förbinder sig till en termin i taget men terminsavgiften delas upp på två tillfällen.

Uppsägning av plats inför hösttermin ska ,  skriftligen,  meddelas senast 31 maj

Uppsägning av plats i grupp inför vårtermin ska  , skriftligen , meddelas senast 30 november.

 

Lektionsrutiner

 

Till ridbanan/ridhuset

 

Du skall vara på plats minst 30 minuter innan din lektion börjar, för att hinna förbereda hästen för ridning. Borsta, sadla, tränsa och göra egen säkerhetskontroll av din och hästens utrustning.

Tänk på att hästar och utrustningen ägs av dig som medlem. Sköt dem väl!

 

Alla går till ridlektionen tillsammans senast 5 minuter innan lektionens början. Om gruppen av någon anledning är försenad, skicka någon till ridläraren för att meddela detta.

När lektionen har börjat kan ridläraren, av säkerhetsskäl, inte öppna porten för att släppa in en sent kommen elev.

 

 

Uppställning på medellinjen

 

Hästarna leds in till höger på banan och ställs upp på medellinjen med mularna i jämnhöjd med varandra och med ett mellanrum på 4 meter mellan varje häst. Första ryttaren börjar i mitten och sedan ställer man upp varannan till höger varannan till vänster.

Behöver du hänga ifrån dig jacka eller väska, ber du ridläraren hänga upp dem på krokarna till vänster så att du kan hämta dem efter lektionens slut.

När alla är uppställda gör ryttarna klart för uppsittning. Ridläraren kontrollerar utrustningen och uppsittning sker på korrekt sätt när porten har stängts.

Reglering av stiglädrens längd och sadelgjord skall ske på korrekt sätt med foten kvar i stigbygeln.

Du som förälder/ledare skall vara ett stöd för ditt barn, inte göra allt åt dem!

 

Under lektion

 

För att hålla en jämn fördelning på fyrkantspåret regleras avstånden genom att rida i ett jämt tempo samt genom att minska tempot om man kommer för nära hästen framför. Det är inte tillåtet att vända över banan eller lägga extra volter för att reglera avstånden. All justering av utrustning under lektionen skall ske med hästen uppställd på medellinjen i mitten på en volt. En mindre rutinerad ryttare skall be någon hålla i hästen.

 

Lektionens slut

 

Hästarna vänds upp på medellinjen, första hästen i mitten sedan varannan till vänster varannan till höger. Alla sitter av samtidigt. Stigbyglarna hissas upp. Hästen som står längst bort börjar gå rakt fram till långsidan och följer sedan spåret ut. Hästarna går därefter i turordning inifrån och ut.

 

I stallet skall varje elev ta ansvar för skötseln av sin häst och dess utrustning efter varje ridlektion.

I undervisningsplanen ingår häst och stallskötsel. Läs därför noga på dagens/kvällens instruktioner vid lektionslistan, vilket ”ansvarsområden” just du har i samband med din lektion.

 

 

Uppdaterad: 22 APR 2022 07:55

 

 

 

 

Våra sponsorer:

 

 

 

 

blobid55.png

blobid52.png 

 

imagebsu2t.png

 

imager3k7.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Ljungskile RK - Ridsport
Skarsjövägen. 16
45991 Ljungskile

Kontakt:
Tel: 0760224757
E-post: ljungskileridklubb@h...

 

 

 

Som medlem i Ljungskile Ridklubb har du en olyksfallsförsäkring via Folksam.Försäkringen ger dig ett bra grundskydd om du råkar ut för en skada när du rider och är framtagen i samarbete med Svenska Ridsportförbundet. Den som har råkat ut för ett olycksfall ringer själv (alternativt målsman) till Folksam på 0771-950 950 och anmäler olycksfallsskadan alternativt gör en skadeanmälan via folksam.se/ridsportDet innebär att vi som förening inte längre ska anmäla olycksfallet.